humoresken

Er was eens een dorpje, met slechts een paar honderd inwoners, op de scheiding van Friesland en Groningen. De dorpsbewoners stonden er tot in de wijde omtrek om bekend, dat ze erg grappig waren en het niet zo nauw namen met de wet… Ze werden zelfs zo stout bevonden, dat ze een eigen politiebureau ‘kregen’. Dat was erg jammerlijk voor Gurbe van het dorpswinkeltje, dat van alles verkocht; van behangpapier tot sneeuwschuivers, want hij had in juli net een goedkoop ladinkje vuurwerk op de kop getikt. Het hele dorp sprak erover; Gurbe is in de kraag gevat! Maar men had het daar niet zo op met die dienstdoeners. De dorpskinderen joelden ze na; "Pliesie, pliesie blauwe broek hat vannacht ien de broek gepoept”. Nee, het duurde niet lang of dat pliesiebureau was ‘verdwenen’. Nieuwe pogingen om in dit gehuchtje een nieuw bureau te detacheren, werden allemaal in de kiem gesmoord. Er kwam daar nooit meer een politiebureau en Gurbe heette voortaan Gurbe Klapperkul.

Elma Alkema – ‘Scriptie Scrofuleus
Gurbe Klapperkul

pastel en potlood op papier, 30 x 37 cm (11,8" x 14,6")Ciganski Ball

Ik moest denken aan al die zigeuner (Roma) feesten, waar ik was geweest. Ik heb jaren opgetreden met een zigeunerorkestje, totdat ik een relatie kreeg met een Roma. Zijn bloed kookte over bij de gedachte dat ik danste voor iemand anders dan hem.

Elma Alkema – ‘Scriptie Scrofuleus
Ciganski ball

pastel en potlood op papier, 31 x 42 cm (12,2" x 16,5")Bedstead stabbing gnats

Ik bedenk me nog wel 300 x, eer ik weer overnacht in Biberach! Na een lange reis richting Zwitserland, zouden we overnachten in het Zwarte Woud. Na een vette sponsachtige maaltijd liet ik me doodmoe vallen in zo’n Hinderlooper bed. Oh nee, ik schrok wakker! Wat was dat voor oorverdovend gezoem? Ik deed snel het licht aan. Een hele kolonie steekmuggen!!! Wild begon ik om mij heen te meppen, maar er was geen houden meer aan; het leek wel of ze zich ter plekke kloonden. Mogen ze me liever opsluiten met drie ronkende mannen… Alsjeblieft zuig al mijn bloed op, maar hou op met dat vreselijke gezoem!

Elma Alkema – ‘Scriptie Scrofuleus’
Bedstead stabbing gnats

pastel en potlood op papier, 42 x 54 cm (16,5" x 21,2")De Helahola, zoals we hem eerbiedig noemden, was de huifkar van de heer Van Bergen, die altijd aan ons ouderlijk huis voorbij reed. Toeristen en kinderen uit het dorp konden daar een ritje mee maken. De heer van Bergen zong dan altijd, ‘en van je hela hola houdt de moed erin ...’
Na zo’n lange vervelende winter met altijd weer diezelfde inteeltkoppen, deed dit liedje mij altijd weer herleven. Ons kleine dorpje werd gestadig aan gevuld met massa’s bosgasten. Ze verbleven in de lokale campings of in het prehistorische bungalowpark aan de overkant. Ik kreeg weer lucht en had weer iets om naar uit te kijken; wat bracht de zomer ons nu weer?

Elma Alkema – ‘Scriptie Scrofuleus


De Helahola
pastel en potlood op papier, 46 x 20 cm (18,1" x 7.9")
  © 2016 Elma Alkema